Uoči samita
231

Njemačke vlasti upozorile Erdogana: Na samitu G20 ne obraćaj se javno Turcima

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačke vlasti upozorile su turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da bi trebao da poštuje zahtjev da se tokom samita G20 ne obraća javno Turcima koji žive u Njemačkoj, saopšteno je iz Vlade Njemačke.

Veze između Berlina i Ankare su se pogoršale tokom ove godine zbog neslaganja na polju politike i bezbjednosti, kao i zbog hapšenja njemačkog novinara turskog porijekla u Turskoj, te zabrane posjete njemačkih poslanika turskoj avio-bazi u kojoj su smještene njemačke trupe.

Erdogan je bio bijesan zbog zabrane održavanja mitinga u NJemačkoj pred referendum u Turskoj. Taj čin zabrane mitinga Erdogan je nazvao "taktikom nacističke Njemačke".

Njemačka je prošle sedmice odbila zahtjev Ankare da dozvoli turskom predsjedniku da tokom samita u Hamburgu održi govor pred članovima turske zajednice u Njemačkoj, kojih ima oko tri miliona.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel izjavio je prošle sedmice da ne želi da vidi da se unutrašnji sukobi u Turskoj šire među članove turske zajednice u Njemačkoj.