Inovacija u obrazovanju
228

Njemačke škole uvode rodno neutralne oznake: Pojmovi "on" i "ona" više se neće koristiti

S. G.
© Shutterstock
© Shutterstock
Grad Berlin zvanično je iz školskih diploma i ostalih školskih dokumenata odlučio da ukine rodnu oznaku "on" i "ona" za učenike i učenice.

U glavnom gradu Njemačke će školske diplome i drugi školski dokumenti od sada postati rodno neutralni ukidanjem ličnih zamjenica "ona" (njem. sie) i "on" (njem. er), koje su se do sada koristile.

Preporuka je stigla iz dopisa Uprave za obrazovanje, a koji je dostupan njemačkim medijima, koji su i prenijeli ovu vijest. Ubuduće će u unaprijed formulisanim rečenicama postojati rezervisano mjesto u kojem se, na primjer, može koristiti ime ili lična zamjenica.

Primjera radi pisat će se "IME će preći u razred xy u nadolazećoj školskoj godini", umjesto "on/ona će preći u razred...". Za starije učenike viših razreda može se unijeti i prezime.

Prelazak na nove, rodno neutralne obrasce trebalo bi da bude dovršen tokom aktuelne školske godine. Kako navode njemački mediji, učitelji su pozvani da odgovore na želje učenika i ponude im rodno neutralno opredjeljenje.

"Kad god postoji želja da budu oslovljavani na neutralan način s obzirom na rodni identitet ili da budu oslovljavani imenom, treba izbjegavati lične zamenice i formulacije povezane s rodom", navedeno je u dopisu.