Skromnošću protiv krize
290

FOTO / Njemačka: Žive bez novca, hrane se iz kontejnera i vrše trampu

Klix.ba
Dvadesetdevetogodišnji Rafael Fellmer i njegova porodica vode veoma skroman život za koji im skoro nikako nije potreban novac. Svoju hranu sakupljaju iz kontejnera supermarketa u kojima se prodaje organska hrana, račune plaćaju tako što u zgradi u kojoj žive rade razne vrste poslova, a sve što im je potrebno dobijaju trampom. Novac koriste samo onda kada nemaju apsolutno nikakvu drugu opciju.
Rafael Fellmer je rođen u imućnoj njemačkoj porodici. Otac mu je uspješan arhitekt, a majka je terapeut. On je diplomirao na Univerzitetu u Hagu, tako da je mogao dobiti dobro plaćen posao da je želio. Međutim, Fellmer je prije nekoliko godina shvatio da na svijetu postoje mnogo važnije stvari od novca. Postepeno je smanjivao svoje troškove tako što je radio stvari koje nisu zahtijevale trošenje novca.

Globalna nestašica hrane i vode, ekonomska kriza i klimatske promjene su ga inspirisale na vođenje skromnog života, prenosi Oddity Central.

Za Rafaela je putovanje bez novca počelo prije dvije godine, kada je pozvan na vjenčanje svog prijatelja u Meksiko. On je sa još nekoliko prijatelja odlučio otputovati tamo bez ikakvog trošenja novca. Svoje putovanje brodovima, autobusima i kamionima je platio čišćenjem i kuhanjem hrane. Putovanje je ostavilo takav utisak na njega da je odlučio živjeti bez novca. U Centralnoj Americi je upoznao i svoju suprugu Nieve.

Stanarinu u zgradi u kojoj njih dvoje sada žive plaćaju kuhanjem hrane, čišćenjem, održavanjem kompjutera, čuvanjem posjeda i kućnih ljubimaca. Porodica živi u Kleinmachnowu, u blizini Berlina. Kako kaže Fellmer, oni ipak moraju trošiti određene količine novca za račune za struju i vodu, jer sa državom ne mogu pregovarati. Ipak, ti računi su veoma mali. Također ponekad troše novac na ljekarske preglede.

"Mi nismo savršeni. Jednostavno smo zarobljeni u svijetu novca, iako to nismo željeli", rekao je Fellmer.

Fellmer hranu sakuplja noću iz kontejnera supermarketa koji prodaju organsku hranu. Iako je ulazak na posjed supermarketa noću krivično djelo u Njemačkoj, kompanije ne tuže ljude kao što je Rafael. Mnogi vlasnici čak i mole svoje radnike da otpad sortiraju i da hranu koja se još uvijek može konzumirati odvajaju i ostavljaju na specifično mjesto u kontejnerima.