Svijet
0

Njemačka želi biti predvodnik u zaštiti klime

FENA
Njemačka će za postizanje cilja smanjenja emisije ugljičnog dioksida, za 40 posto do 2020., godišnje izdvajati tri milijarde eura, saopćio je njemački ministar zaštite okoliša Sigmar Gabriel u četvrtak u Bundestagu prilikom predstavljanja vladinog plana za zaštitu klime.

"Naš bi cilj trebalo biti da Njemačka postane zemlja s energetski najefikasnijim gospodarstvom na svijetu", rako je Gabriel obraćajući se zastupnicima u parlamentu.

Njemačka bi, kako je objasniol, do 2020. trebala smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 40 posto, što je 10 posto više nego što je sebi zadala Evropska unija.

Njemačka vlada taj cilj želi postići smanjenjem potrošnje energije te pojačanom primjenom obnovljivih energetskih izvora, poput elektrana na pogon vjetra te solarnih ćelija.

Vlada također planira pojačanu subvenciju gradnje energetski prihvatljive gradnje, kao i adaptacije postojećih objekata.

U sklopu ovog projekta je predviđeno i poticanje željezničkog prometa. "Želimo biti uzor cijelom svijetu", rekao je Gabriel.

Parlamentarna opozicija kritizirala je koalicijsku demokršćansko-socijaldemokratsku vladu Angele Merkel predbacujući joj da još uvijek čini nedovoljno na polju zaštite klime.

"Vlada građanima sugerira da je još sve pod kontrolom što je daleko od istine", zaključila je predsjednica zastupničkog kluba Zelenih Renate Kuenast.

Njemačka je kao treća industrijska nacija na svijetu, prenosi Hina, još uvijek jedan od najvećih zagađivača.