Svijet
0

Njemačka za upućivanje pozivnice za članstvo u NATO-u svim trima zemljama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka se zauzima da se trima zemljama Jadransko-američke povelje - Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji, uputi pozivnica za članstvo u NATO-u, izjavio je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

"Nadam se da ćemo pozvati sve tri zemlje", rekao je Steinmeier uoči početka ministarskog sastanka zemalja članica NATO-a, na kojem će glavna tema biti proširenje Saveza, o čemu će konačna odluka biti donesena na samitu čelnika NATO-a od 2. do 4. aprila u Bukureštu.

Steinmeier je dodao da pozivnica Makedoniji ovisi o rješavanju njezina spora oko imena zemlje.

Većina zemalja članica NATO-a slaže se bi zbog stabilnosti regije trebalo uputiti pozivnice svim trima zemljama.

Prema diplomatskim izvorima, Hrvatska je gotovo sigurna da će dobiti pozivnicu, dok bi Makedonija, ne riješi li se do samita spor oko imena i ostane li Grčka pri svojim prijetnjama vetom, mogla ostati bez pozivnice, javila je Hina.

Ministri vanjskih poslova NATO-a razgovarat će o zahtjevu Ukrajine i Gruzije da ih se primi u Akcijski plan za članstvo (MAP), posljednju stepenicu prije ulaska u Savez.

Šef njemačke diplomacije izrazio je sumnju da bi molbe tih dviju zemalja mogle biti pozitivno riješene. "Ne krijem da sam skeptičan, ali o tome ćemo danas razgovarati", rekao je Steinmeier.

Ministri će također razgovarati i o jačanju veza s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom te o NATO-ovim misijama na Kosovu i Afganistanu.