NATO zahtijeva mnogo više
387

Njemačka vojska ima municije za samo dva dana ratovanja

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Njemačko izdanje Business Insidera piše da njemačka vojska Bundeswehr ima dovoljno municije za samo dva dana ratovanja.

BI svoje tvrdnje zasniva na informacijama koje su otkrili izvori iz odbrambene industrije i parlamenta. Ovi podaci govore da Berlin značajno zaostaje za propisanim zalihama koje zahtijeva NATO, a koje moraju trajati najmanje za 30 dana ratovanja. Ovaj problem je navodno poznat godinama jer je i tokom vojnih vježbi zalihe municije nisu bile dovoljne.

Osim toga, zalihe su dodatno umanjene nakon što je Njemačka zajedno s drugim zapadnim zemljama počela slati naoružanje i municiju Ukrajini nakon ruske invazije u februaru.

Njemačka je isporučila 53.000 komada municije za samohodne protivavionske topove, 21,8 miliona metaka za vatreno oružje i 50 projektila za uništavanje bunkera, podaci su njemačke vlade.

Situacija s manjkom zaliha se neće popraviti ako se municija uzme iz zaliha Bundeswehra, a ne bude odgovarajućih narudžbi za odbrambenu industriju", izjavio je za Insider Hans Christoph Atzpodien, izvršni direktor njemačkog Udruženja sigurnosne i odbrambene industrije (BDSV).

Insider navodi da nema značajni narudžni za proizvodnju više naoružanja.

Njemačka povjerenica za odbranu u njemačkom parlamentu, Eva Hoegl, rekla je za BI da je za popunjavanje zaliha potrebno dodatnih 20 milijardi eura. U februaru je Njemačka najavila osnivanje fonda od 100 milijardi eura za jačanje Bundeswehra.

Ministrica odbrane Christine Lambrecht je ranije ovog mjeseca posjedila ukrajinski lučki grad Odesu, a nakon putovanja je najavila da će Berlin nastaviti podržavati Kiev koliko god bude potrebno.