{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka vlada se priprema za informatičke ratove

F
23.2.2011. u 17:37
0
0
Njemačka vlada se priprema za informatičke ratove
0
Njemačka vlada se priprema za informatičke ratove
Njemačka vlada u srijedu je u Berlinu donijela odluku o osnivanju nacionalnog centra za odbanu od napada na informatičke sisteme preko interneta koji bi koordinirao mjere u slučaju pojavljivanja opasnosti za nacionalni informatički sistem.
"U modernom društvu internet mora biti siguran, dostupan i slobodan", rekao je prilikom predstavljanja projekta "Informatička sigurnosna strategija za Njemačku" njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere. On je naglasio da je pristup internetu postao jednako važan kao i snabdijevanje energijom pa je stoga potrebno na odgovarajući način zaštititi tu infrastrukturu.

U tu svrhu bi se već u aprilu oformio "Nacionalni centar za odbranu internetskog prostora" koji bi u slučaju napada i ugrožavanja nacionalne informatičke infrastrukture bio zadužen za brzu analizu situacije i davanja savjeta nadležnim uredima, prije svega Saveznom uredu za sigurnost na polju informatičke tehnologije (BSI). U odbranu bi bio uključen i Centralni ured za borbu protiv kriminaliteta kao i predstavnici oružanih snaga.

Dodatno bi u sklopu ministarstva ekonomije bila osnovana radna grupa "Informatička sigurnost u ekonomiji“, kojem bi bio cilj pojačanje zaštite informatičkih sistema njemačkih poduzeća.

"Napadi s interneta mogu imati ogromne posljedice na naš ekonomski boljitak i tehnološku prednost", rekao je njemački ministar ekonomije Reiner Bruederle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: