{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka vlada se priprema za informatičke ratove

F
23.2.2011. u 17:37
0
0
Njemačka vlada se priprema za informatičke ratove
0
Njemačka vlada se priprema za informatičke ratove
Njemačka vlada u srijedu je u Berlinu donijela odluku o osnivanju nacionalnog centra za odbanu od napada na informatičke sisteme preko interneta koji bi koordinirao mjere u slučaju pojavljivanja opasnosti za nacionalni informatički sistem.
"U modernom društvu internet mora biti siguran, dostupan i slobodan", rekao je prilikom predstavljanja projekta "Informatička sigurnosna strategija za Njemačku" njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere. On je naglasio da je pristup internetu postao jednako važan kao i snabdijevanje energijom pa je stoga potrebno na odgovarajući način zaštititi tu infrastrukturu.

U tu svrhu bi se već u aprilu oformio "Nacionalni centar za odbranu internetskog prostora" koji bi u slučaju napada i ugrožavanja nacionalne informatičke infrastrukture bio zadužen za brzu analizu situacije i davanja savjeta nadležnim uredima, prije svega Saveznom uredu za sigurnost na polju informatičke tehnologije (BSI). U odbranu bi bio uključen i Centralni ured za borbu protiv kriminaliteta kao i predstavnici oružanih snaga.

Dodatno bi u sklopu ministarstva ekonomije bila osnovana radna grupa "Informatička sigurnost u ekonomiji“, kojem bi bio cilj pojačanje zaštite informatičkih sistema njemačkih poduzeća.

"Napadi s interneta mogu imati ogromne posljedice na naš ekonomski boljitak i tehnološku prednost", rekao je njemački ministar ekonomije Reiner Bruederle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: