Zaštita od zaraze
48

Njemačka vlada podržala obavezno vakcinisanje djece, kazne za roditelje 5.000 KM

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Roditelji u Njemačkoj koji odbiju vakcinisati svoju djecu uskoro bi se mogli suočiti s oštrim kaznama nakon što je njemačka vlada podržala zakon kojim se zahtijeva da se sva djeca vakcinišu prije polaska u školu ili vrtić.

Ukoliko Bundestag potvrdi ovaj zakon, roditeji će morati školama i vrtićima dostavljati dokaze da su njihova djeca vakcinisana, a kazne za one koji to ne učine će biti 2.500 eura ili oko 5.000 KM.

"Bili u vrtićima, kod privatnih dadilja ili u školama, želimo zaštititi svu djecu od obolijevanja od morbila i drugih zaraznih bolesti", kazao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Priča o obaveznoj vakcinaciji u Njemačkoj dolazi nakon zabrinjavajućih podataka o porastu oboljelih od morbila u ovoj godini. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, 429 slučajeva oboljelih od morbila registrovano je u 2019. godini u Njemačkoj.

Potrebne su dvije doze vakcine za zaštitu od morbila. Dok je 97 posto njemačke djece primilo svoju prvu dozu, procenat onih koji su primili drugu dozu pao je na je 93 posto, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija. Stručnjaci kažu kako 95 posto ljudi mora biti vakcinisano da bi se stvorio kolektivni imunitet na zarazu.

Stoga bi u budućnosti nevakcinisana djeca u Njemačkoj mogla biti izbačena iz vrtića i škola.