Na potezu parlament
2

Njemačka vlada odobrila prijedlog zakona o lakšoj promjeni spola

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka vlada odobrila je danas prijedlog novog Zakona o samoopredjeljenju koji olakšava pojedincima da legalno promijene ime i spol.

Ako se uvede, reforma bi omogućila trans, interseksualnim i nebinarnim osobama u zemlji da promijene svoje ime i spol u državnim matičnim uredima uz jednostavnu proceduru koja uključuje podnošenje "obrasca za samootkrivanje".

Postojeći zakon zahtijeva od onih koji žele promijeniti ime i spol da podnesu dva psihološka izvještaja okružnom sudu koji donosi konačnu odluku – tretirajući njihov zahtjev kao bolest.

U slučaju djece mlađe od 14 godina, roditelji će biti u obavezi da dostave odgovarajuću dokumentaciju, dok će maloljetnici stariji od 14 godina moći sami podnijeti obrazac pod uslovom da imaju saglasnost roditelja.

Promjena će biti potvrđena nakon tri mjeseca, dok će novi eventualni zahtjev za promjenu spola biti moguć tek nakon godinu dana, kako bi se "garantovala ozbiljnost zahtjeva", navodi se u tekstu zakona.

Predloženi Zakon o samoopredjeljenju treba da bude podnijet parlamentu zemlje na odobrenje.

Ako bude usvojen, zakon će omogućiti Njemačkoj da se pridruži listi nekoliko zemalja u Evropi koje su već prihvatile pravni princip samoopredjeljenja, uključujući Belgiju, Španiju, Irsku, Luksemburg i Dansku.