Svijet
0

Njemačka: Velik broj srednjih škola zatvoren iz straha od najavljenog nasilja

FENA
Velik broj srednjih škola i gimnazija u južnom dijelu Njemačke zatvoren je u srijedu ujutro nakon što je policija pronašla naznake o pripremama pokolja, sličnog onome koji se prije dvije sedmice dogodio u jednoj njemačkoj srednjoj školi, a policija još uvijek traga za nestalim 18-godišnjakom koji je putem interneta najavio da će to učiniti.

"Poduzimamo sve kako bismo otklonili opasnost", izjavio je ministar unutarnjih poslova Njemačke Wolfgang Scaueble (Kršćansko demokratska unija CDU).

Vlasti su krenule u akciju potrage i zatvaranja škola nakon što je dojavljeno da je jedan 18-godišnjak putem interneta najavio pokolj. Roditelji ovog učenika su još u utorak prijavili njegov nestanak i nestanak pištolja iz obiteljskog posjeda. Policija je u međuvremenu pretražila tri škole koje je ovaj učenik do sada pohađao.

Kao i u slučajevima ranijih pokolja na školama, i ovaj učenik slovi kao usamljenik i zaljubljenik u oružje i nasilne videoigre.

Ministar prosvjete savezne pokrajine Baden-Wuertenberg, u kojoj se nalazi većina zatvorenih škola, Helmut Rau, opravdao je današnju akciju te odbacio optužbe za širenje panike.

"Postoje čvrste indicije da se ne radi o neslanoj šali, nego da postoji konkretna opasnost i zato je bolje biti oprezan nego se kasnije kajati", zaključio je Rau.

Današnji slučaj, prenosi Hina, iznova je pokrenuo raspravu o zabrani agresivnih videoigara koja se posljednjih sedmica razvila u Njemačkoj.

"I najnoviji primjer pokazuje da problematiku agresivnih igara treba uzeti ozbiljno", zaključio je Schaueble.