Svijet
0

Njemačka: Utvrditi tačno porijeklo izbjeglica koji dolaze u zemlju

Anadolija
Foto:EPA
Foto:EPA
Njemačke vlasti su saopćile da će ponovo uvesti pojedinačno ispitivanje izbjeglica i migranata koje traže azil u toj zemlji, uključujući i Sirijce.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maizière je istakao kako bi se time od slučaja do slučaja utvrdili uslovi i porijeklo kandidata koji traži azil.

"Važno je da se vratimo pojedinačnom tretiranju slučajeva svih izbjeglica i azilanata, bez obzira odakle dolaze. To važi i za Sirijce", rekao je de Maizière.

Inače, takva vrsta ispitivanja izbjeglica ukinuta je krajem prošle godine, a izbjeglice od tada podnose zahtjeve za azil popunjavanjem formulara.

Predsjednik Konferencije pokrajinskih ministara unutrašnjih poslova Njemačke Roger Lewentz izjavio je kako se do Božića u Njemačkoj očekuje milion izbjeglica. Lewentz je u svom obraćanju na konferenciji održanoj u njemačkom gradu Koblenzu istakao kako se što prije u funkciju trebaju pustiti prihvatni centri za izbjeglice koji su ranije obećani.

"Broj izbjeglica koji je na teritoriju Njemačke ušao u toku ove godine, do Božića, odnosno do 24. decembra bi trebao preći cifru od jednog miliona", rekao je Lewentz te naglasio kako i druge zemlje članice Evropske unije (UN) trebaju otvoriti vrata izbjeglicama.

Podsjetimo da je Vlada Njemačke ranije saopćila kako se u ovoj zemlji do kraja godine očekuje dolazak oko 800 hiljada izbjeglica.