Evakuacija i dalje na snazi
0

Njemačka: Uspješno deaktivirana bomba teška 1,8 tona

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vatrogasci njemačkog grada Koblenza saopštili su da je uspješno deaktivirana velika britanska bomba iz Drugog svjetskog rata zbog koje je nekoliko desetina hiljada stanovnika ovog grada na zapadu Njemačke danas evakuisano iz svojih domova.

Portparol vatrogasaca Haiko Braitbart izjavio je da su stručnjaci uspjeli da demontiraju bombu tešku 1,8 tona, jednu od najvećih iz ratnog arsenala britanske kraljevske mornarice, kao i američku bombu tešku 125,5 kilograma, obje otkrivene prošlog mjeseca na dnu Rajne poslije 65 godina i to zbog pada vodostaja tokom rekordno sušnog novembra.

Braitbart je naglasio da je evakuacija i dalje na snazi zbog manje dimne bombe pronađene u blizini koja će biti uništena kontrolisanom eksplozijom, prenosi AP.

Oko 45.000 stanovnika koji žive u radijusu od oko dva kilometra od lokacije bombi napustili su danas svoje domove i to je najveća evakuacija u nemačkoj poslijeratnoj istoriji. Današnju operaciju obezbjeđivalo je oko 2.500 policajaca i vatrogasaca.

Ekspert za deaktiviranje eksplozivnih sredstava Marco Ofenstein rekao je da je operacija bila posebno rizična.

"Imamo bombu sa britanskim detonatorom koja je bila u vodi dugo vremena i eksploziv unutar detonatora vremenom reaguje, što predstavlja veliku opasnost ako pokušate da ga uklonite", rekao je Ofenstein, prenosi Reuters.

Koblenz je bio sjedište operativnog centra njemačke vojske tokom Drugog svjetskog rata i više puta je bio meta napada britanskih i američkih bombardera, a u vazdušnim napadima uništeno je 87 posto grada.
Kao odgovor na nacističke napade iz vazduha na civilne mete u Poljskoj i kasnije Londonu saveznici su bacili oko 1,9 miliona tona bombi na Njemačku kako ni uništili njemačku industriju. U savezničkim bombardovaljima poginulo je oko 500.000 ljudi.