Vojna tehnologija
0

Njemačka uhapsila tri osobe zbog špijuniranja za Kinu, učestvovali su u istraživačkim projektima

A. Ku.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Njemačke vlasti uhapsile su tri osobe osumnjičene da su dostavljale informacije o vojnoj tehnologiji kineskoj obavještajnoj službi

Njemački državljani Herwig F., Ina F. i Thomas R. osumnjičeni su da su radili za kinesku tajnu službu od neutvrđenog datuma prije juna 2022. godine.

Tužioci su Thomasa R. opisali kao agenta uposlenika kineskog Ministarstva državne sigurnosti (MSS), dok su Herwig F. i Ina F. bračni par koji vodi kompaniju u Dizeldorfu.

Preko svoje kompanije, Herwig F. i Ina F. su zaključili "sporazum o saradnji" sa njemačkim univerzitetom, koji je uključivao izradu studije za kineskog partnera o dijelovima mašina koji su važni za rad snažnih brodskih motora, uključujući i one koji se koriste u borbi brodova.

Iza kineskog izvođača stajao je uposlenik MSS-a koji je davao naloge Thomasu R., a projekat su finansirale kineske državne agencije, navode iz tužilaštva, prenosi Politico.

"U vrijeme hapšenja, optuženi su bili u daljim pregovorima o istraživačkim projektima koji bi mogli biti korisni za proširenje kineske pomorske borbene moći", rekli su tužioci.