Ofanziva sve bliže
53

Njemačka u Ukrajinu isporučila moćni protivzračni sistem, objavljeni i snimci francuskih tenkova

F. H.
Foto: EPA / Twitter
Foto: EPA / Twitter
Na stranici Vlade Njemačke objavljeno je da je ova država u Ukrajinu prošle sedmice isporučila protivzračni sistem Patriot, te projektile za sistem, a ministar odbrane Ukrajine objavio je da su u upotrebu ušli i francuski oklopnjaci AMX-10.

Osim sistema protivzračne odbrane i protivzračnih raketa, njemačka je strana osigurala 16 kamiona Zetros i dva granična patrolna automobila.

Njemačka je obećala Ukrajini prebaciti jednu bateriju PZO sistema Patriot. Jedna takva baterija uključuje od četiri do osam lansera napunjenih sa po četiri projektila.

Kao što je poznato, SAD je prvi najavio prebacivanje sistema Patriot Ukrajini u decembru 2022. u sklopu sljedećeg paketa vojne pomoći. Osim toga, Nizozemska će također Ukrajini isporučiti dva sistema protivzračne odbrane Patriot i neke rakete.

Krajem marta ukrajinska vojska završila je obuku na sistemu protivzračne odbrane Patriot u SAD-u, što je bilo ranije od očekivanog.

Oleksii Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, pokazao je borbene strojeve AMX-10 isporučene iz Francuske, često nazivane tenkovima na kotačima.

Reznikov je izjavio da AMX-10 sada koriste ukrajinski marinci i da se mogu vidjeti kao "snajperske puške na brzim točkovima".

"Ovi brzi, moderni strojevi sa snažnim topovima pomoći će nam u oslobađanju našeg teritorija. Ovako izgledaju sloboda, jednakost i bratstvo," napisao je ministar na Twitteru, zahvalivši francuskom kolegi Sébastienu Lecornu i predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Sébastien Lecornu, francuski ministar odbrane, najavio je dolazak prve serije francuskih tenkova na kotačima AMX-10 RC u Ukrajinu 16. marta.

Prema medijima, Pariz je isprva planirao isporučiti 14 AMX-10 RC, dok će ukupno biti isporučeno 40 tenkova na kotačima. AMX-10 RC je borbeno oklopno vozilo za izviđačke svrhe francuske kompanije GIAT. Ove strojeve koristi francuska vojska od 1981.

Francusko oklopno borbeno vozilo često se naziva "tenk na kotačima", jer se može suprotstaviti oklopnim vozilima.