Energetska politika
39

Njemačka u ponoć gasi tri preostale nuklearne elektrane, ankete pokazuju da su građani protiv toga

B. R.
Jedna od tri preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj - elektrana Neckarwestheim (Foto: EPA-EFE)
Jedna od tri preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj - elektrana Neckarwestheim (Foto: EPA-EFE)
Aktivisti protiv nuklearne energije će slaviti ispred Brandeburške kapije zbog večerašnjeg zatvaranja preostale tri nuklearne elektrane u Njemačkoj. Njihova borba za zatvaranje traje već 60 godina.

Neće izostati ni protesti onih koji se protive zatvaranju, tj. prestanku rada ovih energetskih postrojenja u ponoć. Pobornici i protivnici ovakvih postrojenja optužuju jedni druge da isključivo imaju iracionalne ideološke motive.

Konzervativni dio stanovništva smatra da Njemačka robuje dogmi stranke Zelenih kao jedne od tri vladajuće stranke. Napominju da se smanjuje domaća proizvodnja energije u trenutku kada nedostatak ruske energije znači rast cijena proizvoda i usluga.

Tvrde da se vlast sve više oslanja na fosilna goriva, smatrajući da treba koristiti nuklearnu energiju za koju navode da ima manje emisije štetnih gasova.

Za liberale i ljevičare je nelogično i dalje koristiti nuklearnu energiju koja je skuplja od vjetroenergije i solarne energije. Prema njihovim navodima, održavanje preostale tri nuklearne elektrane bi značilo velika finansijska ulaganja koja se mogu iskoristiti za obnovljive izvore energije.

Zelenima je čudno to što se bivša vladajuća Kršćansko-demokratska stranka (CDU) zalaže za zaštitu okoliša, jer su uporno blokirali mjere za veće korištenje obnovljivih izvora energije.

Čudno im je i zbog toga što se sada CDU bori za nuklearne elektrane, dok ih je bivša kancelarka Angela Merkel (CDU) odlučila postepeno zatvarati, i to nakon nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani Fukushima 2011. Tada je ta odluka među većinom građana odobravana.

Prema Zavodu za statistiku Njemačke, 44 posto struje se proizvodi iz obnovljivih izvora energije, dok se samo šest posto proizvodi iz nuklearne energije. Ministar ekonomije Robert Habeck očekuje da će se 80 posto struje do 2030. proizvoditi iz obnovljivih izvora.

Prema anketi Njemačkog javnog servisa (ARD), 59 posto građana je protiv gašenja preostale tri nuklearne elektrane, dok to podržava 34 posto građana, piše BBC.