Svijet
0

Njemačka u Afganistan poslala interventne snage

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iz vojne baze u zapadnonjemačkom Lemgu u utorak je ispraćen novi kontingent vojnika Bundeswehra u Afganistanu među kojima je 200 pripadnika interventnih jedinica, koji su prvi njemački vojnici u toj zemlji s borbenim nalogom.

"Njemačka je dosad u Afganistanu izgubila 26 vojnika i mi smo svjesni da se radi o vrlo opasnoj misiji", rekao je njemački ministar odbrane Franz Josef Jung prilikom ispraćaja pripadnika interventne jedinice. On je izjavio da vojnike u Afganistanu očekuje "složenija situacija" nego dosad.

Njemački pripadnici interventnih snaga (Quick Reaction Force QRF), kojima je između ostalog zadaća podrška regularnim afganistanskim jedinicama u borbi protiv talibana, prvi su vojnici Bundeswehra koji u Afganistan putuju s borbenim nalogom. Vojnici Bundeswehra, kojih je trenutno u Afganistanu 3200, u ovoj zemlji borave sa zadatkom osiguranja civilne obnove zemlje.

Jung je još jednom naglasio da će pripadnici Bundeswehra ostati na sjeveru zemlje koji je osjetno mirniji nego jug. Njemački saveznici, prije svega Sjedinjene Države, u nekoliko su navrata od Njemačke tražili da svoje snage raspodijeli i po jugu zemlje, što je njemačka strana odbacila. Njemačka zasad u ovom dijelu Afganistana djeluje samo s izviđačkim avionima.

Pripadnici stranke Ljevice, jedine parlamentarne stranke koja se protivi njemačkim vojnim misijama u inozemstvu, oštro su kritizirali odlazak interventnih jedinica.

"Njemačka ovim činom proširuje svoju ratnu misiju, što vodi u slijepu ulicu", rekao je predsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevice Gregor Gysi, koji je istovremeno zatražio i povlačenje Bundeswehra iz Afganistana.

Jung je u interjuvu TV stanicu ARD, prenosi Hina, u utorak rekao da će misija njemačkih vojnika u Afganistanu trajati "još godinama".