Svijet
1

Njemačka traži od Turske da poštuje vladavinu prava nakon propalog puča

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački diplomata Marcus Ederer, tokom prve posjete jednog visokorangiranog njemačkog zvaničnika Ankari od propalog puča 5. jula, zatražio je od Turske da poštuje međunarodno pravo u bavljenju onima koji su odgovorni za neuspjeli vojni udar.

"Da je taj pokušaj uspio, to bi bila katastrofa za Tursku, Njemačku i regiju", izjavio je državni sekretar za vanjsku politiku Marcus Ederer nakon što je razgledao štete na zgradi parlamenta od bombi izbačenih iz aviona F-16.

On je ponudio njemačku pomoć u kažnjavanju pučista, ali je naglasio da takve akcije trebaju biti "u okviru vladavine zakona".

"Od suštinskog je značaja da se te krivične istrage provedu u skladu s međunarodnim normama - standardima Evropske unije, Vijeća Evrope i OSCE-a", izjavio je Ederer na brifingu za novinare u zgradi parlamenta u Ankari.

Napetosti između Berlina i Ankare pojačale su se tokom prošlog mjeseca nakon što je njemački sud blokirao predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da održi govor svojim pristalicama u Kelnu putem videolinka iz Ankare.

Odnosi su bili ionako zategnuti odlukom njemačkog parlamenta u junu da okaraktriše kao genocid masakr nad Armenima za vrijeme Osmanske države, u vremenu Prvog svjetskog rata.

Tokom golemog mitinga u nedjelju u Istanbulu na kome je prisustvovalo više od milion ljudi, Erdogan je ponovo napao Berlin i upozorio je da će "teroristi" napasti Njemačku.

Njemačka je domovina za tri miliona etničkih Turaka, koji čine najveću tursku dijasporu, prenosi AFP.