{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka svjetski prvak u solarnoj energiji

F
20.8.2008. u 10:28
0
2
Njemačka svjetski prvak u solarnoj energiji
0
Njemačka svjetski prvak u solarnoj energiji
Foto: Reuters
Njemačka je svjetski prvak u solarnoj energiji, ispred Kine i Japana. Zbog sve veće potražnje, u Njemačkoj će se u slijedeće tri godine investirati sedam milijardi eura u gradnju novih tvornica solarnih elemenata, prenosi Radio Deutsche Welle.
U Njemačkoj se već gradi ili je planirano 15 novih tvornica solarnih elemenata, a dolaze sunčani dani i za suradnike tvornice Solon iz Berlina. Ovdje se proizvodi većina solarnih modula u Njemačkoj.

Knjige narudžbi su pune i ove godine bi promet trebao porasti za 75 posto. Firma Solon cvjeta - baš kao i čitav sektor solarne industrije. Ovo poduzeće je već 2007. imalo promet od sedam milijardi eura, 2020. on bi trebao iznositi već 25 milijardi. I udio električne energije koja dolazi iz sunca trebao bi značajno porasti: sada je 0,6 posto, a očekuje se da će iznositi šest postotaka.

Jedna od tajni uspjeha je i sve veća potražnja iz inozemstva. Solon izvozi njemačku tehnologiju korištenja sunčeve energije s takozvanim "Moverom", dvanaesteromodulnim spremnikom energije koji se bez problema može svugdje postaviti i sam se okreće prema suncu.

Theresa Raatz, glasnogovornica Solona, ističe kako je to "srce" njihove tehnike koju su predstavili tržištu 2005. godine. Isprva su radili elektrane samo u Njemačkoj, a nakon toga i sve do danas je došlo do toga da rade mnogo sunčevih elektrana i drugdje, prije svega u Španjolskoj, ali i u Italiji i u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Njemačkoj već danas najveća postrojenja koja pretvaraju svjetlost u električnu energiju proizvode dovoljno energije za milijunski grad. Ali takva struja je još uvijek razmjerno skupa. Stručnjaci smatraju da će do 2015. ta energija postati jeftinija nego iz običnih izvora.

Carsten Körnig, direktor Savezne udruge solarnog gospodarstva, smatra kako je solarna energija štit protiv sve većih cijena nafte i plina - jer će energija biti sve skuplja.

Postrojenja su još skupa. Ali kada su postavljena, troškova gotovo da nema. Ali i zbog posljedica troškova zaštite klime što će stanovništvo morati platiti. Tu se treba obnovljivi izvor energije, a energije koju nam nudi sunce ima dovoljno. Zato je i tako popularna i zato u međuvremenu imamo već ima preko milion ljudi u ovoj zemlji koji koriste sunce i postavili su solarne ćelije na svoje krovove.

I tržište fasada koje koriste sunčevu energiju neprestance raste. Dobro se prodaju prije svega tanke folije zato jer se lako postavljaju. A predstavljaju i arhitektonski užitak za oči - i ne samo dok sja sunce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: