Svijet
0

Njemačka štampa piše o aferi prisluškivanja novinara

FENA
Njemački dnevni listovi u utorak se bave aferom prisluškivanja novinara koju je provela njemačka obavještajna služba BND.

Sada je jasno da prisluškivanje ni u jednom od do sada poznatih slučajeva nije opravdalo tezu po kojoj je tajna služba BND na dopustiv način osiguravala svoju vlastitu sigurnost u Njemačkoj. To znači da je njemačka tajna služba grubo prekršila i zloupotrijebila svoja ovlaštenja, piše Tageszeitung iz Berlina.

List dodaje kako je zadatak te službe da djeluje u inozemstvu te da akcije u vlastitoj zemlji i prisluškivanje telefona u kontekstu virtualne terorističke opasnosti prevazilaze svaku mjeru. Ovdje se na opasan način isprepliću aktivnosti policije i tajne službe. Tim prije što se radi o logičnoj posljedici jedne iskonstruirane institucije koja, sudeći po njenoj prirodi, funkcionira kao ustanova iz vremena prije pojave demokratije, piše Tageszeitung.

List Dresdener Neueste Nachrichten dodaje da njemačka tajna služba i njeni agenti možda jesu stoka, ali se ne mogu porediti s kriminalnom, tajnom policijom DDR-a Stasi.

Bivša bavarska ministrica pravde Leuheusser Snarrenberger nije trebala izgovoriti svoju munjevitu ocjenu, po kojoj je istok Njemačke razočaran prisluškivanjem novinara. Kako to ona može znati? Već će se pokazati ko je žrtva a ko počinilac. Šestocifreni honorari za informacije koje su tzv. novinari dobijali za prisluškivanje svojih kolega i koji slobodu štampe koriste da bi je zloupotrebljavali predstavljaju pravi skandal. Ne samo zato što ih je BND za to plaćao već i zato što su oni bili spremni da za takve rabote uzimaju toliki novac, piše Dresdener Neueste Nachrichten.

Frankfurter Allgemeine Zeitung ima posve drugačiji stav smatrajući da sloboda štampe nije bezgranična.

Štampa, kao jedno od osnovnih ljudskih prava može biti ograničena ako za to postoji dobar razlog i viši interes. Tako su uz odobrenje njemačkog ustavnog suda prisluškivane novinarske redakcije i novinari. U kontekstu terorizma tajne službe i novinari imaju iste klijente. Stoga u izuzetnim slučajevima prisluškivanje novinara može biti dozvoljeno ukoliko su oni jedini izvor informacija, zaključuje FAZ.

Dnevnik Sueddeutsche Zeitung iz Muenchena se pita da li su odgovorni u vladi znali za ove akcije tajnih agenata: Možda su znali a možda i nisu željeli da znaju. Već sada se jedan bivši saradnik vlade svađa s bivšim šefom tajne službe ko je odgovoran za skandal. Čini se da je navidjelo izašla afera koja bi mnoge mogla odvesti u provaliju, zaključuje ovaj list.