Svijet
0

Njemačka štampa o Borisu Jeljcinu: Posljednji roker iz Kremlja

FENA
Bio je to borac za slobodu i istinski prijatelj Njemačke, ocijenila je njemačka kancelarka Angela Merkel bivšega ruskog predsjednika Borisa Jeljcina koji je u ponedjeljak umro u 76. godini.

Ipak, uz osvrt na sadašnju situaciju u Rusiji, komentatori njemačke dnevne štampe u utorak su kritičniji, pa tako list Rhein-Necker Zeitung iz Heidelberga primjećuje kako je Boris Jeljcin bio posljednji roker iz Kremlja. I tu prestaje pozitivna karakterizacija.

"Jeljcin je bio samouvjereni autokrat, ali sa šarmom. On je ustupio državne poslove nekolicini grabljivih oligarha, a zatvaranjem očiju poticao je korupciju u zemlji i Rusiju 1990-ih godina dva puta skoro doveo do prosjačkog štapa. A za sve što se desilo treba zahvaliti prije svega Jeljcinu", smatra list Rhein-Necker Zeitung.

List Koelnische Rundschau primjećuje u utorak da je kriza u Rusiju stigla tek sa Jeljcinovim nasljednikom.

"Vladimir Putin je svjesno prekinuo s Jeljcinovom politikom i sve više se udaljavao od njegovih uspjeha. Praktično svakoj reformi prethodnika, naprimjer slobodi štampe, Putin je okrenuo leđa. Danas je kao državna doktrina prihvaćeno da se od 1991. do 1999. u Rusiji vladalo isključivo loše", smatra uvodničar lista Koelnische Rundschau.

Njegov kolega iz Oldenburga u listu Nordwest-Zeitung smatra da Jeljcinu u Njemačkoj nije nikada uspjelo da postigne popularnost Mihaela Gorbačova.

Jeljcin je, međutim, vjerovatno dao veći doprinos u smanjenju napetosti između Istoka i Zapada i rusko-njemačkom približavanju od svog prethodnika. Jeljcinova smrt je u svakom slučaju označila kraj epohe u raspadu Sovjetskog saveza, rezimira komentator lista Nordwest Zeitung.

„Simpatije među inozemnim političarima Jeljcin je zadobio zbog svoje velike pouzdanosti, napominje list Fuldaer Zeitung i nastavlja: "U nemirnim i nestabilnim vremenima nakon pada željezne zavjese Jeljcin je za Zapad bio važna konstanta, i ako se danas pogleda na sve to, kao i Gorbačov - sretan slučaj", smatra Fuldaer Zeitung.

"Ono što je nastalo za vrijeme Jeljcinove vladavine nije bila demokratija nego autoritarni liberalizam", smatra uvodničar lista Dresdner Nueste Nachrichten i konstatira: "Dok je Zapad aplaudirao šefu Kremlja, ruska politika, privreda i kriminal su se ujedinjavali."