Svijet
0

Njemačka: Spriječen teroristički napad na avion

FENA
AP
AP
Njemačke vlasti su hapšenjima i racijama u nekoliko stanova u okolici Frankfurta na Majni spriječile teroristički napad na jedan putnički avion, saopćilo je u ponedjeljak državno tužilaštvo.

"Akcija je izvedena krajem prošle sedmice u devet stanova u saveznim pokrajinama Porajnje - Pfalz i Hessen i tom je prilikom uhapšeno šest osoba", izjavila je glavna državna tužiteljica Monika Harms u Karlsruheu, javila je Hina.

Ova šestorica su, kako je nadalje saopćilo tužilaštvo, zasad nepoznate organizatore, pokušavala pronaći način kako u putnički avion prokrijumčariti eksploziv. U tu svrhu je već uspostavljen kontakt s jednim djelatnikom zračne luke u Frankfurtu na Majni ili u obližnjem Hahnu, gdje se nalazi njemačka logistička baza diskontne avionske tvrtke Ryan Air.

Kako je nadalje saopćeno, do napada nije došlo jer se osumnjičeni djelatnik zračne luke nije uspio dogovoriti oko visine naknade za "uslugu" krijumčarenja eksploziva kroz sigurnosne barijere zračne luke.

S obzirom da su osumnjičeni uhapšeni u "vrlo ranoj fazi pripreme napada", protiv njih nije podignut zahtjev za pritvorom, nego samo optužnica za članstvo u terorističkoj organizaciji.

Njemačka vlada saopćila je da najnoviji slučaj pokazuje da opasnost od terorističkog napada u Njemačkoj nije apstraktna. "Mi u svakom trenutku možemo računati s napadima", stoji u saopćenju.

U julu je, zbog neispravnih eksplozivnih naprava, propao teroristički napad na dva regionalna voza u saveznoj pokrajini Sjeverno Porajnje-Vestfalija.

Američka TV CNN objavila je prošle sedmice da teroristička mreža al Qaida planira tokom božićnih blagdana terorističke napade na avione i željeznice.