{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka smanjuje poreze

F
18.12.2009. u 16:39
0
0
Njemačka smanjuje poreze
0
Njemačka smanjuje poreze
Foto: Reuters
Dom saveznih pokrajina njemačkog parlamenta, Bundesrat, prihvatio je u petak sporni zakon za ubrzanje gospodarskog rasta koji predviđa porezne olakšice u visini od 8,5 milijardi eura godišnje.
Zakon koji od početka sljedeće godine previđa porezne olakšice za obitelji, poduzetnike, nasljednike i hotelijere prihvaćen je tijesnom većinom glasova predstavnika pokrajina u kojima su na vlasti demokršćani ili demokršćansko-liberalne vlade. Savezne pokrajine u kojima su na vlasti socijaldemokrati glasovale su protiv ovog zakona.

Do posljednjeg trenutka nije se znalo hoće li demokršćansko-liberalne savezne pokrajine prihvatiti sporni zakon demokršćansko-liberalne vlade Angele Merkel. Dogovor između predstavnika vlade i pokrajina postignut je u četvrtak navečer. Savezne pokrajine su se protivile smanjenju poreza iz bojazni da bi to dodatno moglo utjecati na ionako loše financijsko stanje u kojem se nalaze gradovi i općine. Vlada je saveznim pokrajinama zauzvrat obećala značajne ustupke, između ostalog i u financiranju obrazovanja i socijalne pomoći, što je inače u nadležnosti saveznih pokrajina.

Sporni zakon kojim vlada Angele Merkel, unatoč rekordnom novom zaduženju za sljedeću godinu od gotovo 100 milijardi eura, poreznim olakšicama želi podržati unutarnju potrošnju i investicije, što bi trebalo pomoći gospodarstvu u prevladavanju posljedica globalne krize.

- Zakon za ubrzanje gospodarskog rasta je pravi potez u trenutku kada se gospodarstvo oporavlja i on će mu pomoći da bolje podnese posljedice krize, rekao je obraćajući se Bundesratu savezni ministar financija Wolfgang Schaeuble (Kršćansko demokratska unija CDU).

On je obranio i, od oporbe žestoko kritizirano, smanjenje poreza na dodanu vrijednost za hotelijere sa sadašnjih 19 na 7 posto.

- Ovakvo pravilo je na snazi u 21 od 27 zemalja EU-a, rekao je Schaeuble.

Njemački hotelijeri su pozdravili odluku o smanjenu poreza te su najavili sniženje cijena usluga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: