Ulični spektakl u Berlinu
0

Njemačka slavi Dan ujedinjenja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ekumenskom misom u Saarbrueckenu je u subotu započela središnja proslava Dana ujedinjenja, praznika kojim Njemačka slavi ujedinjenje dviju njemačkih država prije 19 godina.

"Hrabrost, ustrajnost i miroljubivost mnogih su doprinijeli tomu da ujedinjenje dviju njemačkih država postane stvarnost", rekao je trierski biskup Staphan Ackermann u sarbrukenskoj crkvi Svetog Ludwiga na misi kojoj su nazočili njemački predsjednik Horst Koehler i kancelarka Angela Merkel.

Proslava, koja se svake godine održava u nekoj drugoj saveznoj pokrajini a ove godine je red došao i na jednu od najmanjih, Saarland, nastavlja se svečanošću u gradskoj dvorani. Narodno slavlje pod sloganom "Živjeti Evropu" započelo je još u petak navečer u središtu Saarbrueckena gdje se, pored njemačkih ustavnih organa poput oba doma parlamenta Bundestaga i Bundesrata, predstavila i euroregija "SaarLorLux", zajednička gospodarsko-kulturna inicijativa Saarlanda, Luxemburga i francuske pokrajine Lorraine.

Slavlje ujedinjenja održava se i u Berlinu velikim uličnim spektaklom francuskog pozorišta "Royal de Luxe" u kojem glavnu ulogu igraju ogromne marionete.

Nijemci 3. oktobra slave dan kada je 1990. Njemačka Demokratska Republika i službeno pripojena Saveznoj Republici Njemačkoj. Mnogi drže da bi se njemački nacionalni praznik trebao slaviti na dan pada Berlinskog zida 9. novembra ali je taj datum sporan jer se na taj dan obilježava i godišnjica tzv. Kristalne noći kada je započeo sustavni progon Židova u nacističkoj Njemačkoj.