Svijet
0

Njemačka slavi dan reformacije

FENA
Njemačka u srijedu obilježava Dan reformacije, a predstavnici Njemačke evangeličke crkve pozvali su u svojim propovijedima na središnjoj proslavi u gradu Martina Luthera Wittenbergu na više tolerancije i solidarnosti u svijetu.

"Društvu je potrebna pravednost i jednake šanse za sve", rekao je teolog Friedrich Schorlemmer tpkom propovijedi u Dvorskoj crkvi u Wittenbergu u kojoj je, prema predaji, teolog i redovnik Martin Luther prije 490 godina predočio svoje teze protiv otkupa oprosta grijeha čime je pokrenut pokret reformacije.

Na slavlju u Wittenbergu se okupilo preko 20.000 protestanata iz čitavog svijeta koji sudjeluju u različitim vjerskim radionicama i kulturnim svečanostima vezanim uz život Martina Luthera. Od pada zida istočnonjemački Wittenberg se razvio u kulturno i vjersko središte protestanata iz čitavog svijeta.

Biskupica donjosaske evangeličke crkve Margot Kaessmann je povodom Dana reformacije u razgovoru za "Hannoveranische Allgemeine Zeitung" predstavnike islama pozvala na iniciranje pokreta sličan reformaciji kod kršćana.

"Kritičko poimanje vlastitih tradicija može djelovati vrlo oslobađajuće", rekla je Kaessmann. Ona je istodobno naglasila da reformacijski poticaj mora doći iz islamskih redova, a ne biti nametan izvana.

Dan reformacije je neradni praznik u bivšim istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saska, Saska-Anhalt i Thueringen, gdje je većina stanovnika protestantske vjere. Dan reformacije bio je državni praznik i za vrijeme DDR-a.

Njemačka evangelička crkva (EKD), koja ujedinjuje protestanske crkve poput lutaranske, unitarističke i reformističke, broji 25.905.000 vjernika ili 30,1 posto stanovnika.

Pripadnici EKD-a, prenosi Hina, uglavnom žive na sjeveru i istoku zemlje. Rimokatolici u ukupnom broju stanovnika čine 31,4 posto i oni pretežno žive u južnim i zapadnim dijelovima Njemačke.