Financial Times
0

Njemačka slabi Evropsku uniju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bruxelles, Pariz, Washington i druge prijestonice sve glasnije prigovaraju da Berlin djeluje na svoju ruku zaobilazeći Evropsku uniju, piše u petak Financial Times o promjenama u njemačkoj vanjskoj politici koje "prijete da oslabe Evropu".

Primjeri za to su, piše ovaj list, brojni - Njemačka se nevoljno priključila koordiniranoj akciji EU-a za rješavanje globalne ekonomske krize, protivi se prijedlozima Evropske komisije za suzbijanje klimatskih promjena, prijateljske odnose s Rusijom smatra svojim ključnim nacionalnim interesom, nije spremna nametnuti ekonomske sankcije Iranu i, na kraju, potpuno je iznevjerila saveznike skromnim doprinosom operacijama NATO-a u Afganistanu.

Većina Nijemaca tradicionalno je vjerovala da ono što je dobro za EU mora biti dobro i za njihovu zemlju. Od proširenja EU-a 2004. godine, napominje Financial Times, više nije očigledno da se njemački i evropski interesi podudaraju.

Njemački unilateralizam je više nesvjestan nego planski proces, a većina Nijemaca i dalje vjeruje da su dobri Evropljani. Zato današnji njemački nacionalizam nije, kao što je nekada bio, zastrašujući. Postao je "normalan", nalik nacionalizmu u Britaniji ili Francuskoj, zaključuje Financial Times.