{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka slabi Evropsku uniju

F
5.12.2008. u 12:00
0
0
Njemačka slabi Evropsku uniju
0
Njemačka slabi Evropsku uniju
Foto: AFP/File
Bruxelles, Pariz, Washington i druge prijestonice sve glasnije prigovaraju da Berlin djeluje na svoju ruku zaobilazeći Evropsku uniju, piše u petak Financial Times o promjenama u njemačkoj vanjskoj politici koje "prijete da oslabe Evropu".
Primjeri za to su, piše ovaj list, brojni - Njemačka se nevoljno priključila koordiniranoj akciji EU-a za rješavanje globalne ekonomske krize, protivi se prijedlozima Evropske komisije za suzbijanje klimatskih promjena, prijateljske odnose s Rusijom smatra svojim ključnim nacionalnim interesom, nije spremna nametnuti ekonomske sankcije Iranu i, na kraju, potpuno je iznevjerila saveznike skromnim doprinosom operacijama NATO-a u Afganistanu.

Većina Nijemaca tradicionalno je vjerovala da ono što je dobro za EU mora biti dobro i za njihovu zemlju. Od proširenja EU-a 2004. godine, napominje Financial Times, više nije očigledno da se njemački i evropski interesi podudaraju.

Njemački unilateralizam je više nesvjestan nego planski proces, a većina Nijemaca i dalje vjeruje da su dobri Evropljani. Zato današnji njemački nacionalizam nije, kao što je nekada bio, zastrašujući. Postao je "normalan", nalik nacionalizmu u Britaniji ili Francuskoj, zaključuje Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: