{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka: Seminar za autore udžbenika iz historije iz sedam država

F
28.8.2007. u 15:24
0
0
Njemačka: Seminar za autore udžbenika iz historije iz sedam država
0
Njemačka: Seminar za autore udžbenika iz historije iz sedam država
Institut za međunarodno istraživanje udžbenika (GEI) Georg Eckert, u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH, organizirao je seminar za autore udžbenika iz historije, iz sedam država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.
Cilj seminara, koji se od 20. do 27. augusta održao u Braunschweigu u Njemačkoj, bio je podizanje standarda u učenju historije u BiH, saopćeno je iz OSCE-a u BiH.

U njegovom radu učestvovali su autori iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Turske, Grčke i Sjeverne Irske.

Iz BiH je učestvovalo 16 osoba. Za članove Misije OSCE-a u BiH, Vijeća Evrope (VE), GEI i lokalne obrazovne vlasti iz BiH seminar je bio i prilika za razgovor o poboljšanju kvaliteta modernog predavanja iz historije, kao i kvaliteta udžbenika u našoj zemlji.

"Ovaj eksperimentalni seminar predstavlja veliki korak naprijed. On je pokazao da rad međunarodnih organizacija, kao što su OSCE, VE, GEI i lokalnih partnera, predstavlja uspješno partnerstvo, orijentirano ka postizanju rezultata", ocijenio je zamjenik direktora GEI-ja Falk Pingel.

On je zaključio kako su učesnici razvili modele koji su najpogodniji za inovativna predavanja iz historije u BiH.

Učesnici skupa imali su priliku predstaviti svoja iskustva u pisanju udžbenika, ali i riješiti izvjesne dileme o pojedinim kontroverznim temama.

"Teme za raspravu su navele učesnike da detaljno analiziraju postojeće udžbenike u BiH, bivšoj Jugoslaviji, kao i drugim zemaljama. Ovi razgovori su također pomogli u stvaranju metoda predavanja o veoma osjetljivim temama koje su svakako bile potrebne", kazala je profesorica historije iz Banja Luke Milija Marjanović.

Raznovrsnost tema o kojima se raspravljalo, kao što su Otomanski period, socijalistička Jugoslavija, rat i dejtonski period, bila je dobrodošla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: