Svijet
0

Njemačka se priprema za orkan "Kyril"

FENA
Njemačka se priprema za najjači orkan u zadnjih nekoliko godina koji bi u četvrtak poslijepodne i u noći na petak, kako se očekuje, mogao pogoditi sjeverne i sjeverozapadne dijelove zemlje.

"Računamo s najgorim", saopćio je državni štab za izvanredna stanja u Saarlouisu. U rezervi se nalazi oko 40.000 pripadnika civilne zaštite (THW) kao i cjelokupni vatrogasna organizacija.

U većini dijelova sjeverne i sjeverozapadne Njemačke škole su zatvorene ili rade kraće a građanima se putem medija poručuje da svoje domove napuštaju "samo u slučaju nužde".

Njemačke željeznice su preventivno smanjile brzinu svojih vlakova te upozoravaju na velike zastoje u prometu. Poteškoće se očekuju i u zračnom prometu tako da je već sada velik broj letova otkazan, javila je Hina.

Prvi dijelovi orkana "Kyril" koji se s Atlantika približava zapadnoj Evropi i Njemačkoj već su zahvatili dijelove Njemačke te su prouzročili mnoge štete. Na autocestama sjeverozapadne Njemačke nekoliko teretnih vozila je zbog naleta vjetra sletjelo s ceste a vatrogasci su od ranog jutra na terenu kako bi otklonili stabla srušena u prvim naletima "Kyrila".

Posljednji orkan "Kyrilove" snage koji je Njemačku pogodio početkom 2002. odnio je pet života.