Tužila ih Nikaragva
115

Njemačka se pred Međunarodnim sudom brani od optužbi za genocid zbog prodaje oružja Izraelu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nikaragva je zatražila od najvišeg suda UN-a da zaustavi prodaju njemačkog oružja Izraelu na početku značajnog slučaja. Njemačka je optužena za kršenje konvencije UN-a o genocidu slanjem vojne opreme u Izrael i prestankom finansiranja humanitarne agencije UN-a.

Berlin odbacuje te tvrdnje i iznijeće odbranu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u utorak.

Godine 2023. oko 30 posto izraelske vojne opreme kupljeno je iz Njemačke, u ukupnom iznosu od 300 miliona eura.

Optužbe se zasnivaju na odvojenom slučaju koje je u januaru pokrenula Južna Afrika, gdje su sudije u Hagu naredile Izraelu da preduzme "sve moguće mjere" kako bi izbjegao genocidna djela.

Više od 33.000 ubijeno je u izraelskoj ofanzivi na Gazu, od kojih su većina civili. Gaza je na rubu gladi, a Oxfam izvještava da je 300.000 ljudi zarobljenih na sjeveru živjelo od januara u prosjeku sa 245 kalorija dnevno.

Nikaragva kaže da je njemačka prodaja oružja Izraelu, koja je prošle godine iznosila 326,5 miliona dolara, desetostruko više u odnosu na 2022. čini je saučesnikom u navodnim izraelskim ratnim zločinima.

Komponente za sisteme protivvazdušne odbrane i komunikacionu opremu činile su većinu prodaje, navodi novinska agencija DPA.

Njemačka je također bila jedna od 15 zapadnih zemalja koje su obustavile finansiranje UN-ove Agencije za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama (UNRWA) zbog navoda da su neki od osoblja agencije bili umiješani u napade na Izrael 7. oktobra.

Prema dokumentima podnesenim ICJ-u, Nikaragva želi da najviši sud UN-a naredi Berlinu da zaustavi prodaju oružja i obnovi finansiranje humanitarne agencije, jedne od rijetkih međunarodnih tijela koja još uvijek djeluju u Gazi.

U nedostatku takvih mjera se navodi da "Njemačka olakšava počinjenje genocida i ne ispunjava svoju obavezu da učini sve što je moguće da spriječi počinjenje genocida".

Govoreći na početku suđenja, Alain Pellet, advokat iz Nikaragve, rekao je da je "hitno da Njemačka obustavi nastavak prodaje.

"Njemačka je bila i potpuno je svjesna rizika koji je oružje koje je isporučivala i nastavlja isporučivati Izraelu", rekao je sudijama.

Berlin je odbacio te optužbe, ali je ostao prigušen o svojoj pravnoj strategiji uoči saslušanja.

"Primjećujemo tužbu Nikaragve i poričemo optužbe kao neopravdane", rekao je portparol vlade Wolfgang Buechner.

Kancelar Olaf Scholz je glasno podržavao izraelsko pravo na samoodbranu, ali se suočava sa sve većim domaćim neprijateljstvom prema nastavku prodaje oružja zemlji.

Grupa državnih službenika je u nedjelju pisala njemačkom lideru pozivajući vladu da "odmah obustavi isporuku oružja izraelskoj vladi".

"Izrael čini zločine u Gazi koji su u jasnoj suprotnosti s međunarodnim pravom, a time i s Ustavom, na koji smo dužni kao federalni državni službenici i javni namještenici", navodi se u saopćenju, pozivajući se na odluku ICJ-a iz januara.

U januarskom slučaju, ICJ je presudio da "barem neka djela i propusti za koje se navodi da ih je Izrael počinio u Gazi mogu potpasti pod odredbe Konvencije".