Neuhman odnos vlasti
0

Njemačka: Protestna šetnja azilanata od 500 kilometara

SRNA
Nekoliko desetina osoba koja traže azil usprotivilo se zabrani koja im ograničava kretanje u Njemačkoj i održalo protestnu šetnju od 500 kilometara zbog, kako kažu, nehumanog odnosa vlasti.

Učesnici protesta iz Afrike, Azije i Latinske Amerike plesali su danas pri prolasku kroz predgrađa Berlina noseći transparente sa zahtjevima da im se poboljšaju životni uslovi i prekinu deportacije.

"Koliko ćemo ostati u Berlinu zavisi od toga koliko će biti potrebno da naši zahtjevi budu ispunjeni", izjavio je Ashkan Khorasani, (23), koji je pobjegao iz Irana prije dvije godine zbog političkog progona.

Ovaj mladić, čiji je zahtjev za dobijanje azila nedavno usvojen, kaže da su demonstranti spavali u šatorima ili kod svojih simpatizera tokom marša koji je počeo u Wuerzburgu, na sjeveru Bavarske.

Izbjeglica iz Benina po imenu Salaman rekao je Reutersu da se uključio u marš da bi se usprotivio nepravdi koju je trpio u centrima za azilante.

"Ljudima je muka zbog situacije u kampovima. Mi smo mladi i talentovani ljudi, ali smo isključeni iz društva. Za nas nema budućnosti", rekao je ovaj azilant.

Njemačka trenutno izdržava 130.000 izbjeglica. Ustavni sud je u julu zatražio od parlamenta da modernizuje zastarjela pravila o tome koliko novca azilanti treba da primaju, uz napomenu da taj iznos nije mijenjan već 19 godina i da je i dalje izražen u njemačkim markama, koje se odavno ne koriste.

Vlasti još nisu provele zatražene mjere.

Marš azilanata počeo je 18. septembra, a početnoj grupi od pedesetak izbjeglica pridružilo se oko 150 građana koji ih podržavaju.