Svijet
2

Njemačka: Preminuo "moralni autoritet" Walter Jens

FENA
Walter Jens, jedan od najvećih njemačkih intelektualaca čiji je ugled bio umrljan članstvom u Nacističkoj stranci, preminuo je u 90. godini života, saopćio je u ponedjeljak njegov univerzitet.

Portparol univerziteta u Tuebingenu na kojem je Jens bio profesor emeritus retorike, izjavio je da je on preminuo u nedjelju nakon duge borbe protiv demencije.

Walter Jens, kao pisac, istražitelj, i bivši dekan berlinske Akademije umjetnosti, služio je kao "moralni autoritet" dok je Zapadna Njemačka radila na pridruženju međunarodnoj zajednici nakon užasa nacističkiih vremena.

U svojim emotivnim esejima u nacionalnim novinama, Jens je tvrdio da akademici moraju dići uzbunu zbog prijetnji mladoj zapadnonjemačkoj demokratiji i zatražio je od svojih zemljaka da razviju kulturu tolerancije u političkom govoru.

On je ostao čuven po svojim stavovima o pomirenju između Jevreja i hrišćana u Njemačkoj i zbog protivljenja invaziji na Irak pod američkim vodstvom iz 2003. godine.

Otkriće u istoj godini da je Jens pripadao Nacističkoj stranci tokom rata - činjenica za koju je tvrdio da se nije mogao sjetiti - ipak je bacila sjenu na njegov moralni ugled.

Tilman Jens napadao je svog oca što je prešutio svoju nacističku prošlost, ali ga je kasnije branio od najaglasnijih kritičar.

"Svako ko je čak i imao trunku nacističke prošlosti bio je diskreditovan", izjavio je njegov sin.

Walter Jens je tvrdio da je bio regitriran u stranku "automatski" u ranim 1940-im nakon članstva u Hitlerovoj mladeži, ali je priznao da je trebao i ranije distancirati se od naacizma.

Jensov borbeni intelektualizam izazvao je usporedbe s francuskim revolucionarnim misliocima iz 18. stoljeća, što mu je priskrbilo nadimak "malog Voltairea Njemčke Republike".

Kancelarka Angela Merkel uputila je saučešće, nazivajući Jensa "jednim od najvažnijih intelktualaca naše zemlje".

  • Njegov glas decenijama je određivao kurs velikih intelektualnih i političkih debata u našoj zemlji - izjavio je portparol njemačke vlade Steffen Seibert.