Svijet
0

Njemačka poziva Albance na strpljivost u pogledu statusa Kosova

FENA
Franz Josef Jung ; Foto: Reuters
Franz Josef Jung ; Foto: Reuters
Njemački ministar obrane Franz Josef Jung pozvao je u Prizrenu stanovnike Kosova na strpljivost u pogledu budućega statusa Kosova o kojemu bi uskoro trebao odlučivati UN, javlja Hina.

Tijekom posjeta Prizrenu Jung je pozvao stanovnike Kosova da "pričekaju odluku Vijeća sigurnosti" o budućnosti Kosova te da izbjegavaju svako preuranjeno proglašenje neovisnosti te pokrajine.

"Jednostrano proglašenje bilo bi loše", naglasio je Jung koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Kosovu.

Vijeće sigurnosti uskoro bi trebalo odlučivati o prijedlogu UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija o neovisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom, što odbacuje Srbija, a podupire Rusija.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je u četvrtak da će Kosovo "uskoro" biti neovisno, bez obzira na ruski pristanak.

Njemački ministar obrane u Prizrenu je posjetio njemačke vojnike u sastavu KFOR-a i otvorio novu vojnu bolnicu u sklopu sektora Jug. Njemački kontingent ima 2300 vojnika i najveći je u sastavu KFOR-a koji ima gotovo 15.600 pripadnika.

U petak, drugoga dana boravka na Kosovu, Jung bi trebao u Prištini razgovarati s vojnim vodstvom KFOR-a i najvišim kosovskim dužnosnicima, predsjednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Agimom Cekuom.