Sjećanje na holokaust
0

Njemačka pomaže muzeju u Auschwitzu

FENA
Muzej u bivšem nacističkom koncentracionom logoru Auschwitzu, na jugu Poljske, dobit će od Njemačke 60 milijuna eura, od naredne godine i u pet godišnjih rata, što je polovica svote potrebne da se ne pretvori u ruševinu.

"Sudjelovanjem u Fondaciji Auschwitz-Birkenau Nijemci priznaju svoju povijesnu odgovornost za to da se očuva i preda budućim pokoljenjima sjećanje na holokaust", kazao je šef njemačke diplomacije Guido Westerwelle o tome poklonu za bivši logor koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, javljaju u četvrtak poljski mediji.

Prošle godine osnovana je međunarodna fondacija kako bi se prikupila sredstva za konzervatorske radove u logoru, gdje neke stare barake i zgrade zub vremena nagriza toliko da im prijeti urušavanje.

Inicijativu da velike radove u Auschwitzu pomogne i međunarodna zajednica pokrenuo je bivši logoraš, savjetnik poljskog premijera za međunarodne odnose i bivši šef poljske diplomacije Vladislav Bartoszewski.

Muzej je do sada dotirala Poljska iz državnog proračuna, dio prihoda ide iz prodaje publikacija i drugih aktivnosti muzeja, a oko pet posto proračuna muzeja dolazilo je iz inozemstva. To, međutim, nije dovoljno za potrebne radove narednih godina čija vrijednost je procijenjena na 120 milijuna eura.

"Stabilan priliv novca prvi put će u povijesti Muzeja Auschwitz-Birkenau omogućiti da dugoročno planiramo radove na 200 hektara terena na kome se nalazi 155 objekata i 300 ruševina, da ne govorim o arhivima i zbirkama predmeta", kazao je povodom osnivanja fondacije direktor Muzeja Piotr Cywinski.

On je kazao da bi bilo idealno kada bi Muzej imao na raspolaganju tri do pet milijuna eura godišnje za konzervatorske radove.

Državni muzej Auschwitz-Birkenau osnovan je uz moto "da se više nikada ne ponovi", u ljeto 1947. godine, na terenu istoimenog najvećeg nacističkog koncentracionog logora.

U Auschwitzu su nacisti ubili više 1,1 milijun ljudi, najviše Židova ali i Roma, Poljaka i pripadnika drugih evropskih naroda i sovjetskih vojnih zarobljenika.