Sjeverni tok 2
68

Njemačka političarka Manuela Schwesig optužena za korupciju u vezi ruskih gasovoda

S. Š. U.
Manuela Schwesig (Foto: EPA-EFE)
Manuela Schwesig (Foto: EPA-EFE)
Regionalna liderica u Njemačkoj navodno je bila u dosluhu sa Gazpromom, ruskom energetskom kompanijom, a kako bi promovirala gasovod Sjeverni tok 2 prije nego što je otkazan.

Manuela Schwesig, glavna ministrica sjeveroistočne države Mecklenburg-Vorpommern, posljednja je u nizu članova Socijaldemokratske partije (SPD) Olafa Scholza koja se našla pod pritiskom zbog svojih veza s projektom koji podržava Kremlj. Kritičari su je opisali kao 'Putinovu marionetu'.

Schwesig je optužena da je uspostavila ekološku fondaciju koja je tajno osmišljena da lobira za ruski gasovod, da odvrati kritike i zaobiđe američke sankcije.

Stotine dokumenata objavljenih u skladu sa Zakonom o informacijama pokazuju da je političarka toliko blisko sarađivala sa Sjeverni tok 2 AG, kompanijom koja stoji iza projekta, da su joj oni čak predlagali revizije njenih javnih izjava. Kompanija je tražila da prisluškuje njene nezvanične razgovore sa medijima.

Dokumenti upućuju na to da je Schwesig bila umiješana u donošenje odluka o zapošljavanju za Sjeverni tok 2 AG, koji je u vlasništvu Gazproma i na čijem je čelu Matthias Warnig, bivši član Stazija koji se sprijateljio i radio sa Vladimirom Putinom 1980-ih kada je bio oficir KGB-a u Dresdenu.

List Die Welt navodi da je kancelarija Schwesigove djelovala kao ogranak Gazproma. Dokumenti do kojih je došao list otkrivaju plan za zapošljavanje 'iskusnih radnika' Sjevernog toka 2 u Fondaciji za zaštitu okoliša i klime koju je prošle godine osnovala glavna ministrica.

Milioni eura za ovu nevladinu organizaciju, uglavnom su dolazili iz Gazproma a bili su usmjereni na završetak plinovoda i njegovu zaštitu od američkih sankcija, objavio je Die Welt.