Svijet
32

Njemačka policija zbog napada u Berlinu traga za Tunižaninom Anisom A.

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka policija traga za Tunižaninom koji se dovodi u vezu sa berlinskim terorističkim napadom u kojem je ubijeno 12 osoba.

Kako prenosi BBC, riječ je o muškarcu sa privremenom dozvolom ostanka u Njemačkoj. Identificiran je kao Anis A. rođen najvjerovatnije 1992. godine u tuniskom gradu Tataouine.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Policijska akcija sprovodi se u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija gdje je njegova dozvola izdata. Prema nezvaničnim informacijama, Tunižanin je ranjen, a povrede je zadobio prilikom navodne borbe sa vozačem kamiona kojeg je ubio prije nego što je udario u božićni market.

Pored imena Anis A. osumnjičeni ima najmanje još dva lažna imena, prenose listovi Allgemeine Zeitung i Bild.

Napad u kojem je ubijeno 12 ljudi, a povrijeđeno njih 49 desio se u ponedjeljak navečer, a odgovornost za događaj preuzela je Islamska država koja nije predočila dokaz svoje tvrdnje.

Vozač kamiona Poljak Lukasz Urban najvjerovatnije se borio sa počiniteljem zlodjela prije nego što je zasad nepoznati zločinac preuzeo kontrolu nad vozilom i njim ubio 12 osoba.

Policija je nakon napada uhapsila Pakistanca koji je kasnije pušten zbog nedostatka dokaza o njegovoj upletenosti u slučaj.