|

Njemačka policija vodenim topovima rastjeruje demonstrante uoči samita G20

Njemačka policija vodenim topovima rastjeruje demonstrante uoči samita G20
0
F
FENA
5.7.2017. u 09:30
10
komentara
0

dijeljenja
Njemačka policija vodenim topovima rastjeruje demonstrante uoči samita G20 Foto: Twitter
Specijalne policijske snage koristile su sinoć vodene topove da rastjeraju grupe demonstranata koje se okupljaju u Hamburgu povodom predstojećeg samita G20, prenosi AFP.
Policija je prvo uklonila šatorsko naselje u zapadnom kvartu Altona, tvrdeći da se ne radi o demonstrantima nego o "neovlaštenom kampiranju".

Nešto kasnije, vodenim topovima i suzavcem su razbijene grupe od više stotina demonstranata koji su pokušavali blokirati saobraćajnice na više lokacija u Hamburgu. Jedna osoba je uhapšena, a jedan prolaznik lakše povrijeđen u intervenciji.

Već sedmicama prije susreta najmoćnijih svjetskih lidera u njemačkog gradu se okupljaju različite grupe aktivista. Lokalni sud je, iako u načelu dozvoljava demonstracije, rekao da policija ima pravo zabraniti postavljanje kampova na javnim površinama.

Očekuje se dolazak više od 100.000 antikapitalističkih demonstranata i ljevičarskih ekstremista u Hamburg uoči samita koji počinje u petak, a nasuprot njih će biti raspoređeno više od 20.000 policajaca, navodi AFP.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...