Svijet
4

Njemačka policija uhapsila dva muškarca s Kosova zbog sumnje da su planirali napad

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dva muškarca su uhapšena u Njemačkoj zbog sumnje da su planirali napad na trgovački centar u Oberhausenu blizu holandske granice, saopćila je policija, prenosi BBC.

Braća u dobi od 31 i 28 godina, rođeni na Kosovu, nalaze se u pritvoru u Duisburgu. Njemačka je u stanju visoke pripravnosti nakon napada u ponedjeljak u Berlinu u kojem je stradalo 12 osoba.

Širom Evrope je nastavljena potjera za Anisom Amrijem, muškarcem koji je osumnjičen da je vozio kamion i uletio na božićni market.

Službenici u civilu su poslani da patroliraju u centru Oberhausena i obližnjeg božićnog trga nakon dojave obavještajnih službi, navela je policija u saopćenju.

Nema naznaka da bi ovaj pokušaj napada mogao imati veze s hapšenjima i napadom u Berlinu.

Njemački zvaničnici su potvrdili da su otisci Anisa Amrija pronađeni u kamionu koji je usmrtio 12 i povrijedio 49 osoba u glavnom gradu Njemačke u ponedjeljak navečer.

Njegova porodica iz Tunisa ga je pozvala da se preda policiji. Trg Breitscheidplatz u Berlinu je otvoren u četvrtak i sada je sa prigušenim svjetlima i bez muzike.

Svijeće i cvijeće su položeni za žrtve među kojima su najmanje šest Nijemaca, izraelski turisti, jedna žena iz Italije i poljski vozač kamiona. Policija je instalirala konkretne prepreke kako bi se spriječilo ponavljanje napada.