|

Njemačka policija uhapsila Bosanca zbog pomaganja terorističkim grupama u Siriji

Njemačka policija uhapsila Bosanca zbog pomaganja terorističkim grupama u Siriji
76
Klix.ba
2.3.2017. u 13:11
44
komentara
76

dijeljenja
Njemačka policija uhapsila Bosanca zbog pomaganja terorističkim grupama u Siriji
Njemačka policija uhapsila je dvojicu Sirijaca i jednog Bosanca zbog optužbi da su navodno bili članovi terorističkih grupa koje su se borile u Siriji i vršile egzekucije.
Policija u Bavariji uhapsila je 33-godišnjeg Bosanca čije ime nije objavljeno, za kojeg se vjeruje da je snabdijevao sunnitsku miliciju Junud al-Sham vozilima. Tereti ga se da je prekršio i Zakon o kontroli ratnog oružja.

Sirijca Abdalfataha H. A. (35) tereti se da je član Al-Nusra Fronta i optužen je po 36 tačaka optužnice za ratne zločine i učešće u masovnim ubistvima sirijskih vladinih uposlenika 2013. godine.

Drugi sirijski državljanin Abdulrahman A. A. (26) je optužen da je također pripadao istoj terorističkoj organizaciji, a radio je kao upravitelj sredstvima, vozilima i oružjem grupe.

Sud im je odredio pritvor, a policijski službenici pretražuju njihove stanove.

Njemačka policija vodi desetine istraga koje se tiču navodnih ratnih zločina počinjenih u Siriji i Iraku te protiv članova terorističkih grupa. Nakon što je u Njemačku 2015. godine stiglo više od milion izbjeglica koje su tražile azil, formirani su specijalni timovi koji rade na ovim slučajevima.

Prošlog jula u ovoj zemlji je izrečena i prva presuda kojom je Nijemac kao učesnik u ratu u Siriji na strani džihadista osuđen na dvije godine zatvora zbog ratnih zločina. Nijemac je uhapšen nakon što je pozirao na fotografijama za Siriju s odsječenim i nabijenim na kolac glavama dvojice vojnika iz vladinih trupa.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...