Svijet
0

Njemačka policija uhapsila 16 neonacista

FENA
Policija je uhapsila 16 osoba u istočnonjemačkom gradu nakon što su neonacisti prekinuli komemoraciju kojom se obilježavala godišnjica pogroma u kojem su prvi put u Hitlerovoj Njemačkoj Jevreji masovno hapšeni.

Policija u Frankfurtu na Odri saopćila je da su izgrednici palili vijence s cvijećem u četvrtak navečer i bacali su svijeće postavljene na kamen temeljac za gradsku sinagogu, koju su uništili nacisti tokom pogroma poznatog kao Kristalna noć, javio je AP.

Neki su neonacisti uzvikivali "Sieg Hail", uobičajeni pozdrav na političkim skupovima nacista - dok su im se policajci približivali kako bi ih hapsili. Uhapšeni su bili u dobi između 16 i 24 godine.

Nacisti Afolfa Hitlera su 9. novembra 1938. godine napali jevrejske domove i poslovne prostore širom Njemačke u preludiju holokausta. Na hiljade domova i sinagoga je spaljeno, oko 90 Jevreja je ubijeno, a 30.000 ih je deportovano u koncentracione logore gdje su mnogi od njih preminuli.

Neonacisti su marginalna grupa u Njemačkoj, gdje njihove stavove odbacuje većina ljudi.

Nedavni izborni uspjesi krajnje desničarske Nacionalne demokratske partije, koja je osvojila dva mjesta u regionalnim parlamentima, izazvali su, međutim, raširenu zabrinutost i pozive za efikasnijim mjerama protiv ekstremizma.