Nakon velike drame
66

Njemačka policija i eksperti: "Lavica" iz Berlina je vjerovatno vepar, potraga okončana

D. B.
Njemačke vlasti su okončale potragu za životinjom za koju se smatralo da je riječ o lavici, piše BBC.

Policija je tražila životinju duže od jednog dana nakon što je dobila dojavu od građana da je viđena lavica. Međutim, dokazi nisu pronađeni, a nakon razgovora s ekspertima, policija sada vjeruje da je zapravo riječ o vepru.

Tokom potrage nisu uočeni tragovi šapa lava niti DNK materijal poput životinjskog otpada.

"Nema akutne opasnosti", izjavio je Michael Grubert, gradonačelnik Kleinmachnowa gdje je životinja prvobitno uočena.

Dva policajca su vidjela životinju tokom noći u četvrtak na udaljenosti od 20 metara te su je identifikovali kao "veliku mačku". No, drugi nisu tako sigurni. Jedan ekspert je za berlinsku radio stanicu RBB kazao da životinja na fotografiji liči više na vepra, koji nije neuobičajena pojava u regiji.

Potraga za životinjom je intenzivirana u petak, a u njoj je učestvovalo oko 120 policajaca kojim su se pridružili eksperti za divlje životinje. Oni su pretražili okolno šumovito područje, dok su se u svrhu podrške koristili dronovi, helikopteri i toplinske kamere.

Životinja je viđena desetak puta uključujući slučaj u mjestu Zehlendorf, koje je na granici Berlina. Stanovnicima je savjetovano da ostanu u svojim domovima te da izbjegavaju šumu. Eksperti su savjetovali da u slučaju susreta s divljom životinjom osoba treba ostati mirna, kao i da izbjegava kontakt očima.