{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka optužuje Vatikan za prikrivanje seksualnog zlostavljanja

F
9.3.2010. u 11:59
0
0
Njemačka optužuje Vatikan za prikrivanje seksualnog zlostavljanja
0
Njemačka optužuje Vatikan za prikrivanje seksualnog zlostavljanja
Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (Foto: Reuters)
Njemačka ministrica pravosuđa optužila je Vatikan, nakon što su se pojavili novi izvještaji o zlostavljanjima u tri katoličke škole u Bavarskoj, za prikrivanje ozbiljnih slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi.
Nakon što je zbor katedrale u Regensburgu, benediktinska samostanska škola u Ettalu i kapucinska škola u Burghausenu otkrili nove slučajeve seksualnog i fizičkog zlostavljanja, ministrica Sabine Leutheusser-Schnarrenberger nazvala je nov razvoj zastrašujućim.

Otkrića dolaze nakon što su prošlog mjeseca objavljeni izvještaji da su katolički svećenici seksualno zlostavljali više od stotinu djece u isusovačkim školama po Njemačkoj zbog čega se javno ispričao nadbiskup Robert Zollitsch, čelnik njemačke biskupske konferencije.

U mnogim školama postojao je zid šutnje o zlostavljanjima i nasilju. Čak i najozbiljniji slučajevi zlostavljanja podložni su samo papinskoj odluci o čuvanju tajne i ne trebaju biti objavljeni izvan crkve, rekla je za radiostanicu Deutschlandfunk ministrica Leutheusser-Schnarrenberger, liberalna političarka koja je bila vodeća kritičarka crkve u vladi.

Crkveni dužnosnici su odbacili optužbe. Biskup Stephan Ackermann, koji u pitanjima zlostavljanja istupa u ime crkve, nazvao je komentare ministrice apsurdnim.

Naše smjernice insistiraju na tome da uključimo državne tužitelje, rekao je za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: