Svijet
0

Njemačka: Oko 45 posto turskih imigranata želi da se vrati u Tursku

FENA
Četrdeset i pet posto Turaka i osoba turskog porijekla koje žive u Njemačkoj žele da se vrate u Tursku, dok ih 15 posto smatra Njemačku za svoju domovinu, navodi se u studiji instituta Info objavljenoj u petak.

Šezdeset i dva posto od 1.000 osoba anketiranih u cijeloj zemlji navelo je da se osjeća bolje u društvu Turaka. U Njemačkoj živi oko 3 miliona turskih građana i građana turskog porijekla, među kojim 70.000 ima njemačko državljanstvo.

Među razlozima za povratak u Tursku ističe se želja za vraćanjem korijenima, ali i želja da se ugodno živi u penziji, u blažoj klimi. Najveću želju da idu u Tursku pokazuju osobe između 30 i 49 godina, prenosi AFP.

Trideset i devet posto Turaka živi najmanje 30 godina u Njemačkoj, dok 15 posto ispitanika smatra Njemačku za svoju domovinu više nego Tursku.

Vjerske i tradicijske vrijednosti igraju rastuću ulogu kod imigranata, navode autori studije. Pedeset i pet posto ispitanika želi da se u Njemačkoj izgradi više džamija.

Rasprava o integraciji Turaka i općenito stranaca redovno se vodi otkako je kancelarka Angela Merkel utvrdila 2010. godine da "multikulturalni" njemački model nije uspio.

Njemačka i Turska su prošle godine proslavile 50 godina od sklapanja ugovora kojim je obilježen dolazak oko 900.000 turskih "radnika pozvanih" u Njemačku. Namjera im je bila da se vrate u Tursku kada ugovor istekne, ali su mnogi izabrali da ostanu i da im se porodice pridruže.