Svijet
0

Njemačka odbacuje zahtjeve bivših talijanskih vojnika

FENA
Njemačka vlada odbacila je odluku Višeg suda u Rimu po kojoj je SR Njemačka dužna obeštetiti internirane talijanske vojnike koji su potkraj Drugoga svjetskog rata boravili na prisilnom radu u Njemačkoj te je najavila pravne korake protiv te odluke, saopćeno je u petak u Berlinu.

"Tužba protiv odluke talijanskog Višeg suda jedna je od mogućnosti koju ostavljamo otvorenom", rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Martin Jaeger. On je ukazao na to da su prema Haškoj konvenciji o interniranim vojnicima iz 1907. talijanski vojnici, koje su njemačke snage nakon kapitulacije Italije 1943. otpremile u Njemačku, smjeli biti prisiljavani na rad.

"Ne postoji pravna osnova po kojoj bi se bivše talijanske vojnike moglo obeštetiti iz fonda za obeštećenje civilnih prisilnih radnika", istaknuo je Jaeger, prenijela je Hina.

Viši žalbeni sud u Rimu u srijedu je zahtjeve za odštetom bivših talijanskih vojnika, koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata prisilno boravili i radili u Njemačkoj, ocijenio pravno osnovanim. Time je omogućena i zapljena njemačke imovine u Italiji.

Jaeger je izjavio da trenutno ne postoje naznake za moguću pljenidbu njemačkih diplomatskih i kulturnih institucija u Italiji te da to prema međunarodnom pravu nije ni moguće.