Svijet
0

Njemačka očekuje "više od 10.000" novih izbjeglica ovog ponedjeljka

FENA
Njemačka očekuje "više od 10.000" novih izbjeglica ovog ponedjeljka u Minhenu, rekao je predsjednik okruga Gornja Bavarska Christoph Hillenbrand.

U toku vikenda, više od 20.000 imigranata stiglo je u Minhen iz Austrije, dok je Njemačka ponovo pozvala Evropljane da reaguju na najtežu migracijsku krizu posljednjih decenija.

U toku su razgovori o instaliranju dva željeznička čvorišta za upućivanje izbjeglica, dodao je još Hillenbrand na konferenciji za novinare na centralnoj stanici u Minhenu, objasnivši da je ovaj grad dostigao limite svojih kapaciteta.

Jedno čvorište bi trebalo biti instalirano u blizini Lajpciga, dodao je on i objasnio da mjesto za drugo nije još određeno.

Njemačka, koja ove godine očekuje 800.000 zahtjeva za azil, najavila je u ponedjeljak da će deblokirati šest milijardi eura u 2016. godini da bi se suočila s masovnim prilivom imigranata. Istovremeno, Pariz se priprema da primi 24.000 izbjeglica, dok se Evropa angažira da riješi krizu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je također naglasila da primanje izbjeglica u zemlji za sljedeću godinu može koštati ukupno 10 milijardi eura, računajući Saveznu vladu, regionalne države i komune.