{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta

F
27.1.2008. u 18:05
0
0
Njemačka obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta
0
Njemačka obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta
Foto: Reuters
Njemačka je brojnim komemoracijskim skupovima u nedjelju obilježila Dan sjećanja na žrtve Holokausta, a tom prilikom upućen je poziv javnosti na borbu protiv još uvijek prisutnog antisemitizma te protiv zaborava zločina počinjenih tokom vladavine nacionalsocijalista.
"Holokaust će za nas Nijemce uvijek ostati neizbrisiv dio prošlosti, ali i upozorenje i obveza", rekao je njemački vicekancelar i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier na komemoraciji u Berlinu. On je izrazio zadovoljstvo da se sjedište "Međunarodne task force holokaust", u čijem radu djeluje 25 država i čiji cilj je očuvanje sjećanja na žrtve Holokausta, nalazi upravo u glavnom gradu Njemačke.

I potpredsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse upozorio je na nužnu potrebu čuvanja sjećanja na žrtve nacističkih progona.

"Mi moramo pronaći načina kako da i za nadolazeće generacije očuvamo sjećanje na holokaust", rekao je potpredsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Thierse u razgovoru za javni radio. On je upozorio na trenutačno aktivan proces promjene generacija.

"Generacija počinitelja i žrtava holokausta polako nestaje i ne smije se dogoditi da nadolazećim generacijama ostavimo samo osjećaj krivnje", zaključio je Thierse.

Predsjednik Njemačke udruge Sinta i Roma Romano Rose ukazao je na komemoraciji žrtvama holokausta u Dresdenu na još prisutne predrasude i diskriminacije s kojima se Sinti i Romi susreću u svakodnevnom životu.

"Sjećanje na žrtve holokausta bi današnje generacije trebalo senzibilizirati na različitosti", zaključio je Rose koji je istodobno ukazao na činjenicu da je tijekom nacističkih progona život izgubilo više od pola miliona evropskih Sinta i Roma.

U Muenchenu je židovska zajednica prosvjedovala zbog toga što je upravo na dan sjećanja na žrtve holokausta gradska uprava organizirala fašničku povorku u kojoj je sudjelovao i muenchenski gradonačelnik Christian Ude.

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se na godišnjicu oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz koji su 27. januara 1945. oslobodili pripadnici Crvene armije, prenosi Hina.

Njemački Bundestag u petak je komemoracijskom sjednicom obilježio dan sjećanja na žrtve holokausta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: