|

Njemačka obavještajna služba: S. Arabija glavni destabilizator Bliskog istoka

Njemačka obavještajna služba: S. Arabija glavni destabilizator Bliskog istoka
16
Klix.ba
3.12.2015. u 08:25
44
komentara
16

dijeljenja
Njemačka obavještajna služba: S. Arabija glavni destabilizator Bliskog istoka Princ Mohammed ibn Salman (Foto: EPA)
Njemačka obavještajna služba (BND) objavila je izvještaj prema kojem Saudijska Arabija pod svaku cijenu želi ostati lider arapskog svijeta i zbog toga svjesno slabi druge države.
"Glavni uzročnik takvog ponašanja su konflikti unutar vladajuće porodice u toj zemlji. Takav unutarnji konflikt ima veliki utjecaj i na vanjsku politiku Saudijske Arabije", stoji u izvještaju BND-a.

Pri tome posebnu ulogu igra sin kralja Salmana, princ Mohammed bin Salman. Tridesetogodišnjak je odnedavno i državni ministar odbrane.

Kako tvrdi BND, tolika moć u njegovim rukama nosi rizik da bi prestolonasljednik mogao pretjerati u svojim ambicijama. Pretpostavlja se da je on odigrao ključnu ulogu u lansiranju saudijske intervencije u građanskom ratu u Jemenu.

"Princ Mohammed, a i sam kralj Salman žele Saudijsku Arabiju kao lidera arapskog svijeta, te zbog toga povećavaju svoje vojno prisustvo i stvaraju nove saveze u regionu Bliskog istoka", navodi se u izvještaju njemačke obavještajne službe.

BND-ovi analitičari zaključili su kako je intervencija u Jemenu dokaz da je Saudijska Arabija spremna poduzeti sve vojne, finansijske i političke mjere kako ne bi pala na regionalno političkom planu. U izvještaju se još navodi kako je rušenje vlasti Bashara al-Assada u Siriji glavni prioritet Rijada.

Kako se navodi, Saudijska Arabija je jedan od glavnih finansijera radikalnih grupa kao što je IDIL.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...