Svijet
0

Njemačka: Nema svjedoka protiv neonacista

FENA
Njemački mediji u subotu javljaju da još uvijek nema prijavljenih svjedoka za brutalni napad 3. novembra, kada su četvorica ošišanih neonacista u istočno-njemačkom gradiću Mitweida napali jednu 17 - godišnju djevojku i urezali joj kukasti krst na tijelu.

''Ne polazi se od toga da bi se ovog vikenda mogli javiti svjedoci, vrijedni pomena, za ovaj događaj'', rekao je u subotu portparol policije u Kemnicu Matthias Urbanski.

U mjestu Mittweida, u istočno-njemačkoj pokrajini Saksoniji, gdje se prije nekoliko mjeseci desio pravi lov gradskim ulicama grupe mladih neonacista na nekoliko Indijaca, 3. novembra su četvorica mladića, u brutalnom napadu jednoj 17- godišnjoj djevojci urezali kukasti krst u predjelu butina. Djevojka je prije toga, kako piše njemačka štampa, pomogla jednoj šestogodišnoj djevojčici, iz useljeničke porodice, koju su četvorica mladića maltertirali, a oni su se, zatim ustremili na novu žrtvu. Sve to je, kako je tek nedavno prijavila žrtva, sa balkona mirno posmatralo više stanovnika ovog mjestašca.

Razlog zašto je ova djevojka tek poslije devet dana prijavila slučaj policiji je, prema navodima štampe, što se prvo povjerila majci, a tek zatim su odlučili da slučaj prijave.

Istražni organi su tek u petak s tim slučajem izašli u javnost.

Policija i istraga polaze od toga da su, kako piše štampa, izjave djevojke i djevojčice vjerodostojne.

Pri pretraživanju sobe jednog osumnjičenog policija je pronašla simbole neonacističkog društva "Sturm 34", koje je zabranjeno. U međuvremenu je policija objavila foto-robote osumnjičenih mladića, starih između 20 i 25 godina.