Svijet
0

Njemačka nakon što je Danska uvela kontrole na granici: Šengenski sistem je ugrožen

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačke vlasti su poručile da je šengenski sistem putovanja bez pasoša kroz veći dio Evrope ugrožen nakon odluke Danske da pojača kontrole na svojoj granici sa Njemačkom.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer kazao je da je sloboda kretanja u većini zemalja Evropske unije "možda jedno od najvećih dostignuća u posljednjih 60 godina."

Schaefer je u izjavi za medije u Berlinu poručio da je šengenski sistem jako važan, ali da je ugrožen zbog velikog priliva izbjeglica.

Ponovio je pozive njemačkih zvaničnika na panevropski dogovor o tome kako kontrolisati kretanje migranata preko granica.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Johannes Dimroth, komentarišući odluku danskih vlasti da pojačaju kontrolu na granici s Njemačkom, istakao je da će se pažljivo pratiti da li i kako ona utiče na migracije sjeverno od Njemačke.

Danska je od danas pojačala kontrolu svoje granice sa Njemačkom, nekoliko sati nakon što je slične mjere počela provoditi i susjedna Švedska, kako bi smanjila priliv migranata.

Zvaničnici u Njemačkoj se nisu direktno oglasili povodom ove odluke danskih vlasti, ali je glasnogovornik kancelarke Angele Merkel potvrdio danas da je premijer Danske Lars Loekke Rasmussen razgovarao sa njemačkom kancelarkom.

Danski premijer Lars Loekke Rasmusssen izjavio je novinarima u Kopenhagenu da od podneva rade policijski kontrolni punktovi za putnike koji prelaze granicu iz pravca Njemačke. 

S druge strane, švedske vlasti su odlučile da pooštre mjere prelaska granice nakon što je 160.000 ljudi predalo zahtjev za azil u toj zemlji prošle godine, što je najveći broj zahtjeva za azil u Evropi ako se izuzme Njemačka. Većina podnosilaca zahtjeva je iz Sirije, Iraka i Afganistana.