{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka na nogama zbog usporedbe pirata s nacistima

F
23.4.2012. u 22:35
0
8
Njemačka na nogama zbog usporedbe pirata s nacistima
0
Njemačka na nogama zbog usporedbe pirata s nacistima
Martin Delius
Izjava člana njemačke Piratske stranke u kojoj je usporedio uspon svoje stranke s onim koji su ostvarili nacisti između 1928. i 1933. uzbunila je političke krugove u Njemačkoj i izazvala ogorčene reakcije u ponedjeljak.
"Uspon Piratske stranke jednako je brz kao i onaj NSDAP-a između 1928. i 1933.", izjavio je jedan od vođa parlamentarne skupine berlinskih pirata Martin Delius u razgovoru za njemački sedmičnik Spiegel u broju od ponedjeljka.

Nationalsozialistiche Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP; Nacionalsocijalistička stranka njemačkih radnika) doživjela je strahovit uspon u Njemačkoj zahvaćenoj krizom koji je kulminirao dolaskom na vlast njezinog vođe Adolfa Hitlera, koji je postao kancelarom u januar 1933. godine.

Deliusova usporedba naišla je na strahovite kritike u njegovoj stranci. "Praviti usporedbu s NSDAP-om je potpuno idiotski", rekao je predsjednik Piratske stranke Sebastian Nerz u izjavi za sedmičnik Tagesspiegel od ponedjeljka.

Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnareenberger pozvala je Piratsku stranku da se jasno odredi prema tom događaju kako se "ne bi stekao dojam da ultradesnim potezima pokušavaju uloviti glasove desničarskih birača".

Pirati imaju "veliki problem ograđivanja" od stranaka krajnje desnice, ocijenio je jedan od čelnika parlamentarne skupine Stranke zelenih Volker Beck u dnevniku Koellner Stadt-Anzeiger, prenijela je Hina.

Stranka je već nekoliko mjeseci na udaru snažnih kritika zbog antisemitskih i ekstremno desnih izjava nekih svojih članova. Ta stranka, koju je teško politički odrediti i koja se prije svega zalaže za izravnu demokratiju putem interneta, ima zastupnike u dvama regionalnim parlamentima - u Berlinu i Saarlandu.

Taj novi opozicioni politički pokret u Njemačkoj po posljednjim anketama dobio bi potporu 13 posto birača na saveznoj razini da se izbori održavaju danas. Idući parlamentarni izbori predviđeni su za septembar 2013.

Nastao u Skandinaviji i danas aktivan u 30-ak zemalja, piratski politički pokret ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji, osim u Švedskoj, nije zabilježio ni približan uspjeh kao u Njemačkoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: