{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka mora platiti "Hitlerovim robovima" iz Italije

F
5.6.2008. u 16:08
0
0
Njemačka mora platiti "Hitlerovim robovima" iz Italije
0
Njemačka mora platiti "Hitlerovim robovima" iz Italije
Njemačka će morati isplatiti odštetu za narušeno fizičko i psihičko zdravlje tokom boravka u nacističkim radničkim logorima Talijanima deportiranim u Drugom svjetskom ratu, odlučio je talijanski vrhovni sud.
Kasacijski sud Italije odbacio je u srijedu molbu njemačke vlade da joj bude dodijeljen imunitet u slučaju zločina počinjenih nad deportiranima, poznatim kao "Hitlerovi robovi".

Istu odluku Vrhovni sud donio je i 2004., ali je njemačka vlada uložila žalbu na osnovu sporazuma iz 1961. koji ratne zločine tretira kao zajedničke.

Kasacijski sud naveo je u saopćenju da "SR Njemačka nema pravo dobiti imunitet od civilne jurisdikcije talijanskih sudaca."

Pedesetak deportiranih, većinom vojnika koji su u Njemačku otpremljeni brodovima nakon što se Italija u septembru 1943. priključila saveznicima, godinama je pokušavalo dobiti nadoknadu za fizičke i mentalne traume koje su pretrpjeli, prenijela je agencija ANSA.

Advokat Luca Procacci, koji zastupa 12 muškaraca što su radili u tvornici "Daimler-Benz" u blizini Stuttgarta, rekao je da je "sramota što Njemačka još uvijek pokušava naći izgovor kako ne bi dala nijedan euro".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: