|

Njemačka: Ministrici obrazovanja oduzet doktorat

Njemačka: Ministrici obrazovanja oduzet doktorat
0
F
FENA
6.2.2013. u 10:44
0
komentara
0

dijeljenja
Njemačka: Ministrici obrazovanja oduzet doktorat Annette Schavan
Njemački univerzitet oduzeo je doktorat njemačkoj ministrici obrazovanja Annette Schavan nakon istrage navoda o plagijatu.
Filozofski fakultet Univerzirteta u Duesseldorfu saopćio je da je ministrica "svjesno varala javnost kroz plagijat", prenosi BBC.

Ministrica je negirala navode o plagijatu i izjavila je da će uložiti žalbu na odluku univerziteta.

U ranijem sporu u vezi s plagijatom, u 2011. godini okončana je politička karijera njemačkog ministra odbrane Karla -Theodora zu Guttenberga

Univerzitet u Bayreuthu ustanovio je da su veliki dijelovi Guttenbergove doktorske disertacije na pravnom fakultetu bili plagijat i on je podnio ostavku prije nego što mu je oduzeta doktorska disertacija u maju 2011. godine.

Koristeći isti riječnik kao Univerzitet Heinrich Heine u Duesseldorfu, Univerzitet u Bayereuthu je zaključio da je on "svjesno zavaravao javnost".

Nakon što je Schavan postala drugi ministar u vladi kancelareke Angele Merkel optužen za plagijat doktorskog rada, ona je insistirala da "nikada nije lažno citirala bilo koji izvor" i najavila je da će odgovoriti na optužbe.

Komisija fakulteta zaključila je, međutim, da njen doktorski rad uključuje "značajan broj nepotvrđenih direktnih citata iz drugih tekstova".

U saopćenju u kojem se doktorat proglašava nevažećim i oduzima se ministrici Schavan, dekan fakulteta Bruno Bleckmann navodi da je "komisija donijela odluku tajnim glasanjem, s 12 glasova 'za', dva 'protiv' i jednim 'suzdržanim'.

Njemački mediji javili su da je 57-godišnja ministrica u petodnevnoj posjeti Južnoj Africi posvećenoj obrazovnoj i naučnoj saradnji. Ona je postala ministrica 2007. godine, a mediji navode da je bliska saradnica kancelarke Merkel. Istraga bliske saradnice kancelarke Merkel smatra se potencijalno neugodnom nekoliko mjeseci prije saveznih izbora u Njemačkoj.

Popularne njemačke novine Bild pišu da je vijest o oduzimanju doktorata ministrici težak udarac za kancelarku i zapitale se da li će ona imenovati novog ministra obrazovanja na početku predizborne kampanje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.